Zapiekanki 0

ZAPIEKANKI

Oczywiście, że nie chodzi o te przydworcowe. Chociaż i wśród nich można znaleźć perełki. To bezsprzecznie wygodna forma posiłku, ciepła, chrupiąca, związki powstające z reakcji Maillarda (melanoidyny) nadają potrawie wyjątkową barwę, smak i zapach.

czytaj całość »
Jak się mówi to... sous vide? 0

Sous vide (wym. su wid), z francuskiego „w próżni”.

Metoda, która została opisana po raz pierwszy przez Benjamina Thompsona pod koniec XVIII wieku jako sposób przechowywania żywności, następnie ponownie odkryty w drugiej połowie XX wieku. Metoda mająca na celu równomiernie ugotowanie potraw zamkniętych w próżni na parze lub w wodzie w kontrolowanej temperaturze niższej niż 100°C (od 48° aż do 85° w przypadku warzyw) przez dłuższy czas (od 7 do nawet 48h).

czytaj całość »
Tatar 0

TATAR…

…A raczej befsztyk tatarski. Potrawa przyrządzana z surowego mięsa, bez której nie wyobrażamy sobie Sylwestra, wokół której kręci się wiele sobotnich spotkań towarzyskich.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl