Jak się mówi to... sous vide? 0

Dzięki zamknięciu surowca (może to być zarówno mięso jak i warzywa czy ryby) w opakowaniu próżniowym, surowiec zachowuje w sobie większość składników mineralnych i witamin poprzez ‘gotowanie się’ we własnych sokach. Istotą metody sous vide jest nie tylko zachowanie soczystości i delikatności potraw. Ten sposób jest również wykorzystywany w wielu restauracjach gdzie niejednokrotnie rodzi się potrzeba wydania większej ilości dań, co spędza sen z powiek nawet najlepszym szefom kuchni. W takim wypadku poddaje się potrawę wstępnej obróbce sous vide, aby w kluczowym momencie tylko wykończyć danie i zaserwować je Gościom.

Do przygotowania potraw metodą sous vide, niezbędne jest jedno z dwóch narzędzi:
-cyrkulator wyposażony w termostat oraz wirnik równomiernie rozprowadzający wodę po całym zbiorniku
-piec konwekcyjny, do którego wstawiamy blachę G/N z wodą i umieszczoną w środku potrawą.
Można też próbować w domu, z woreczkami do gotowania na parze oraz termometrem do żywności, jednakże ta metoda nie będzie tak precyzyjna jak cyrkulator.

Dlaczego wykorzystujemy tą metodę w naszym Rzeźniku?
Bo jest to udana odskocznia od pieczystego!!!!! Nawet zwykła jajecznica dostaje niesamowitego smakowego kopa, gdy tylko przed wbiciem jaja na patelnie podsmaży się garść Boczku Sous Vide z aromatyczną skórką pomarańczy i rozmarynem. Produkty przygotowane tą metodą i ponownie podgrzane oddają ponownie mnóstwo swojego aromatu! Dlatego nasze produkty sous vide polecają się nie tylko na kanapkę czy półmisek, ale również na grilla (np.: Karkówka wieprzowa Sous Vide) i jako danie obiadowe (Rolada cielęco-jagnięca sous vide)

 

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl